Examen informatieWanneer je een examen wilt plannen met de rijschool is het noodzakelijk dat je de rijschool eerst machtigt voor het reserveren van een examen voor jou. Hoe je dit doet zie je hieronder.

 

Inloggen bij Mijn CBR!

 


 

Verloop van het examen:

Op de dag van je examen wordt je een uur van te voren opgehaald door je instructeur. Je krijgt dan een zogenoemde les vooraf. Als jouw examen om 10:45 uur is wordt je dus om 9:45 uur opgehaald. Je kan dan nog even een stukje door het examen gebied rijden. Ongeveer 20 minuten voor de start van je examen ben je op het CBR. Zo heb je nog even tijd om wat dingen met de instructeur door te nemen en je eventueel geestelijk voor te bereiden op het examen.

Het examen wordt altijd in het voertuig afgenomen waarin jij je lessen hebt gevolgd. Mocht dit wegens onvoorziene redenen niet mogelijk zijn dan is de instructeur verplicht om een geschikte soortgelijk voertuig te verzorgen voor het examen.

Belangrijk: vanwege de corona maatregelen is het op dit moment niet toe gestaan voor de instructeur om het examen in het lesvoertuig bij te wonen.

Nog een belangrijk punt op het examen is de vraag of je wilt dat je instructeur mee gaat tijdens het examen. Sommige leerlingen vinden het prettig als de instructeur mee gaat en sommige hebben liever van niet. Dit kan om allerlei redenen zijn. Het belangrijkste is dat je denkt aan jouw examenmoment en dat jij er het beste van wilt maken, daarom kies je wat jij het beste vind.

Op je oproepkaart staat een tafelnummer. Wanneer je wordt opgeroepen voor het examen loop je samen met je instructeur naar de juiste tafel. 

De examinator verteld je hoe het examen er uit ziet en wat hij van jou verwacht. Na een korte introductie lopen jullie samen naar buiten. Bij de lesauto krijg je de ogentest en stelt de examinator wat vragen over het voertuig, vervolgens stappen jullie in en begint het praktijkgedeelte. Tijdens het examen krijg je 2 bijzondere verrichtingen en een opdracht om ongeveer 10 minuten met navigatie te rijden, dit moet je zelfstandig uitvoeren. Aan het einde van je rit keer je weer terug naar het CBR en parkeer je de lesauto in een door de examinator aangewezen parkeervak (vooruit) in. Dan loop je samen met de examinator en instructeur terug naar de tafel waar je aan het begin van het examen ook zat. Je zult nu meteen van de examinator horen of je geslaagd bent of gezakt. De rit zal in grote lijnen nog besproken worden waaronder de goede en foute momenten.

Tijdens het examen moet je laten zien dat je vlot, veilig en zelfstandig een auto kan besturen. Fouten maken is menselijk en kan natuurlijk ook tijdens je examen. De examinator bepaald aan de hand van jouw reactie hierop en de ernst van de fout hoe dit invloed heeft op het resultaat van het examen. Het is daarom belangrijk dat je niet in paniek raakt en dat je de rest van het examen niet laat beïnvloeden door die ene fout. Je kan immers niet in de hoofd van de examinator kijken en het resultaat van de hele rit bepaald uiteindelijk of je bent geslaagd! 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram